En strømtyv i soveværelset

Energimåler fra Harald Nyborg.

Når man snakker om strømtyve, tænkes der normalt på det skjulte standby-forbrug, som mange elektroniske apparat har. 

På mange nyere apparater er standby-forbruget heldigvis ret beskedent, men det er en god ide at checke det.

Du kan undersøge standbyforbruget ved at måle det med en energimåler. Ofte står standbyforbruget endvidere i specifikationerne til tv, harddisk optager osv – hvis man da kan stole på det…

En energimåler

Du kan købe en energimåler for under kr. 100. Der findes også dyrere modeller på markedet, og de måler mere præcist. Se priser på Pricerunner – kig efter modeller med display, som er beregnet til at sætte i en stikkontakt.

Energimåleren i praksis

Jeg prøvede min energimåler på forskellige apparater i huset, og jeg fik et mindre chok, da jeg opdagede, at motoren elevationssengen trækker 24 watt – når den ikke er aktiv. Det bliver til en del penge på årsbasis.

Når min stationære computer er slukket(!) trækker den 12 watt.

Jeg har også en elspareskinne, som fx kan bruges til automatisk at slukke for DVD-afspiller mv, når tv’et slukkes. Den trækker 10 watt – så hos mig gør den mere skade en gaven. Væk med den.

To slags strømtyve
I virkeligheden findes der to typer strømtyve – og vi kan bruge et tv og en elevationsseng som eksempler: 
Når tv’et bruger strøm i standby, skyldes det, at der skal holdes liv i tv’et, så det kan reagere på fjernbetjeningen.  Der er med andre ord en mening med, at der bruges strøm – og typisk vil der være en indikatorlampe, der lyser. Producenterne er blevet bedre til at reducere standbyforbruget.
Med en elevationsseng (med kablet fjernbetjening) er det en anden sag: Her er der ingen grund til, at der overhovedet skal være et strømforbrug af betydning, når motoren ikke kører.

Men hvad koster “10 watt”?

På energimåleren kan man kode strømprisen ind, så man direkte kan se forbruget i kroner og ører, og apparatet kan både vise det øjeblikkelige forbrug og forbruget over tid.

Strømprisen er rundt regnet kr. 2,50 pr kWh (svarende til 1.000 watt i én time).

Min seng trækker som nævnt 24 watt. En den tændt en time bliver det til  0,024 kWh – altså 0,024 x 2,50 = kr. 0,06 i timen.

Seks øre i timen = 525 kroner på år

Seks ører lyder jo ikke af meget, men på 24 timer bliver det til kr. 1,44 (0,06 x 24) – og på et år bliver det kr. 525,60 (210 kilowatt-timer).

To senge vil dermed koste over kr. 1.000 i strømforbrug pr. år. Er skatteprocenten 50%, skal der altså tjenes over kr. 2.000 om året, for at holde sådan et par senge kørende.

På mange nyere elevationssenge er problemet vist løst, men det hjælper jo ikke mig, så derfor har jeg sat en afbryder på.

Nogle eksempler på strømforbrug

I tabellen nedenfor ses nogle eksempler på strømforbrug

Apparat (eksempel) Effekt kWh pr. år Kroner pr. år
Moderne fladskærm, fx 1 watt 9 kWh k. 22
Sparepære, computer, elspareskinne, fx 10 watt 88 kWh kr. 220
Elevationsseng, fx 24 watt 210 kWh kr. 520
Glødepære, cirkulationspumpe 60 watt 525 kWh kr. 1.314
Skabsfryser, fx 30 watt 263 kWh kr. 658

En varmeblæser
Skulle du have lyst til at have en varmeblæser kørende et helt år på fuld styrke (2.000 watt), bliver det til svimlende kr. 44.000 på et år.

TIP: Er transformatoren varm?
Halogenlamper er forsynet med en ekstern transformator. Er den varm at holde på, når lampen er slukket, kan du godt regne med, at den bruger mere standby-strøm end den bør. Det samme gælder transformatorer til fx mobiler og bærbare computere (hvis de da ikke er ved at oplade), højttalersæt, spillekonsoller osv.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til “En strømtyv i soveværelset”

  1. Hej
    Jeg har sådan en blæser her hjemme, som jeg normalt plejer at tænde om sommeren fordi der bliver så varmt. Jeg tænkte på, er der nogle der ved hvor meget den bruger i strøm og om det overhovedet kan betale sig? Jeg bruger den dog ikke om natten, da man kan blive syg af den 😉 hilsen Karina

    Svar
    • Normalt står effekten (i watt) på apparatet. Bruger den fx 30 watt, koster den ca. kr. 50 pr. måned, hvis den kører konstant. Kører den kun om dagen, er det ca. kr. 1 om dagen.

      Svar

Skriv en kommentar