Hjem » Diverse emner » En strømtyv i soveværelset

En strømtyv i soveværelset

Energimåler fra Harald Nyborg.

Når man snakker om strømtyve, tænkes der normalt på det skjulte standby-forbrug, som mange elektroniske apparat har. 

På mange nyere apparater er standby-forbruget heldigvis ret beskedent, men det er en god ide at checke det.

Du kan undersøge standbyforbruget ved at måle det med en energimåler. Ofte står standbyforbruget endvidere i specifikationerne til tv, harddisk optager osv – hvis man da kan stole på det…

En energimåler

Du kan købe en energimåler for under kr. 100. Der findes også dyrere modeller på markedet, og de måler mere præcist.Gå efter modeller med display, som er beregnet til at sætte i en stikkontakt.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

Energimåleren i praksis

Jeg prøvede min energimåler på forskellige apparater i huset, og jeg fik et mindre chok, da jeg opdagede, at motoren elevationssengen trækker 24 watt – når den ikke er aktiv. Det bliver til en del penge på årsbasis.

Når min stationære computer er slukket(!) trækker den 12 watt.

Jeg har også en elspareskinne, som fx kan bruges til automatisk at slukke for DVD-afspiller mv, når tv’et slukkes. Den trækker 10 watt – så hos mig gør den mere skade en gaven. Væk med den.

To slags strømtyve
I virkeligheden findes der to typer strømtyve – og vi kan bruge et tv og en elevationsseng som eksempler: 
Når tv’et bruger strøm i standby, skyldes det, at der skal holdes liv i tv’et, så det kan reagere på fjernbetjeningen.  Der er med andre ord en mening med, at der bruges strøm – og typisk vil der være en indikatorlampe, der lyser. Producenterne er blevet bedre til at reducere standbyforbruget.
Med en elevationsseng (med kablet fjernbetjening) er det en anden sag: Her er der ingen grund til, at der overhovedet skal være et strømforbrug af betydning, når motoren ikke kører.

Men hvad koster “24 watt”?

På energimåleren kan man kode strømprisen ind, så man direkte kan se forbruget i kroner og ører, og apparatet kan både vise det øjeblikkelige forbrug og forbruget over tid.

Hvis strømprisen sættes til kr. 5,00 pr. kWh (1 kilowatttime svarer til 1.000 watt i én time (– eller 1 watt i 1000 timer)), kan vi regne ud hvad standbystrømmen koster os.

Koster 1 kWh virkelig kr. 5?
Ja, det gør den nogle gange – andre gange koster den mindre. Du kan se de næste 24 timers forventede priser hos Energistyrelsen. Priserne er kan ses med eller uden afgifter og transport (1-2 kroner).

Min seng trækker som nævnt 24 watt. Er den tændt én time bliver det til 0,024 kWh – altså 0,024 x 5 kr = kr. 0,12 i timen.

Tolv øre i timen = 1050 kroner på år

Tolv ører lyder jo ikke af meget, men på 24 timer bliver det til kr. 2,88 (0,12 x 24) – og på et år bliver det ca. kr. 1.050 (~210 kilowatt-timer).

To senge vil dermed koste over kr. 2.000 i strømforbrug pr. år. Er skatteprocenten 50%, skal der altså tjenes over kr. 4.000 om året, for at holde sådan et par senge kørende.

På mange nyere elevationssenge er problemet vist løst, men det hjælper jo ikke mig, så derfor har jeg sat en afbryder på. Alternativt kan du sætte et kontaktur på, så sengen kun er tændt i tidsrum, hvor du bruger elevationen. 

Nogle eksempler på strømforbrug

I tabellen nedenfor ses nogle eksempler på strømforbrug (omregnet til et helt år).

Apparat (eksempel)  Effekt  kWh pr. år  Kroner pr. år
Moderne fladskærm, fx  1 watt  9 kWh  kr. 44
Sparepære, computer, elspareskinne, fx  10 watt  88 kWh  kr. 440
LED-pære 7 watt 61 kWh kr. 305
Elevationsseng, fx  24 watt  210 kWh  kr. 1.050
Glødepære, cirkulationspumpe  60 watt  525 kWh  kr. 2.625
Skabsfryser, fx  30 watt  263 kWh  kr. 1.315

En varmeblæser
Skulle du have lyst til at have en varmeblæser kørende et helt år på fuld styrke (2.000 watt), bliver det til svimlende kr. 88.000 på et år.

TIP: Er transformatoren varm?
Halogenlamper er forsynet med en ekstern transformator. Er den varm at holde på, når lampen er slukket, kan du godt regne med, at den bruger mere standby-strøm end den bør. Det samme gælder transformatorer til fx mobiler og bærbare computere (hvis de da ikke er ved at oplade), højttalersæt, spillekonsoller osv.

Artiklen er opdateret 2022 og er oprindeligt fra 2017.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til “En strømtyv i soveværelset”

  1. Hej
    Jeg har sådan en blæser her hjemme, som jeg normalt plejer at tænde om sommeren fordi der bliver så varmt. Jeg tænkte på, er der nogle der ved hvor meget den bruger i strøm og om det overhovedet kan betale sig? Jeg bruger den dog ikke om natten, da man kan blive syg af den 😉 hilsen Karina

    Svar
    • Normalt står effekten (i watt) på apparatet. Bruger den fx 30 watt, koster den ca. kr. 50 pr. måned, hvis den kører konstant. Kører den kun om dagen, er det ca. kr. 1 om dagen.

      Svar

Skriv en kommentar