Hjem » Computer » Hvad er en Chromebook – og hvordan fungerer den?

Hvad er en Chromebook – og hvordan fungerer den?

Chromebook er en computer, der er baseret på Chrome-browseren og Android, og den er dermed en slags alternativ til Windows- og Mac-computere.

Fordi Chromebook’en har mere begrænset funktionalitet i forhold til “rigtige” computere, er Chomebookens styresystem (Chrome-OS) noget af en letvægter. Det betyder, at der ikke er behov for den store processorkraft og en stor harddisk. 

En net-computer

Samtidig bruges nettet intensivt – ligesom det er tilfældet med tablets. Faktisk kan man beskrive Chromebook’en som en blanding af en Android-tablet og en bærbar computer.

Nedenfor kan du læse lidt om teknik og priser, og længere nede på siden kan du læse lidt om, hvordan Chromebook’en bruges.

Teknik og priser

En typisk Chromebook

En typisk Chromebook har 4-8 GB RAM, og 64-128 GB SSD-harddisk – nogenlunde som de lidt dyrere tablets. Skærmen er ofte mellem 12″ og 15,6″ og tilsvarende ligger vægten for det meste mellem 1,3-1,6 kg. 

Chromebook’en ligner en kompakt bærbar computer med tastatur, trackpad og USB-stik, den har naturligvis wifi og bluetooth, og normalt vil der også være mulighed for at tilslutte den til en ekstern skærm. Der er ikke optisk drev i en Chromebook.

Du kan sætte en mus og et eksternt tastatur på, hvis du ønsker det.

Masser af apps

Chromebook’en er født med en Chrome-browser og forskellige andre Google apps (fx Youtube, Gmail, Google Drev, Google Fotos og Google Play Musik), og brugeroplevelsen er den samme, som på en computeren. Browseren kan bruge Chrome-udvidelser. Nyere udgaver af Chromebooks kan også køre Android Apps, hvilket udvider mulighederne betragteligt. Tommelfingerreglen siger, at det gælder modeller fra 2017 og senere.

Google vedligeholder en liste over Chromebooks, der kan køre Android Apps – se listen her.

Priser

Da Chromebooks har beskedne hardwarekrav, er de relativt billige, med priser fra ca. kr. 1.500 til ca. kr. 5-7.000. Jeg har en Chromebook, der på tilbud kostede kr. 2.000. Den har 15,5″ skærm,  4 GB RAM, 64 GB SSD og en relativt beskeden processor med fire kerner, og den er glimrende.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

Full HD
Hvis du gerne vil sætte større en ekstern skærm på, kan det være rart, at Chromebook’en understøtter Full HD (1.920 x 1.080):.

Bemærk at det er de færreste Chromebooks, der har HDMI-udgang. Mange har DisplayPort, der via et kabel kan blive til HDMI.

Samme model men alligevel ikke…

Vær opmærksom på, at mange modeller har undernumre, som ofte dækker over forskellige RAM- og harddisk-størrelser. Fx kan forskellige udgaver af Acer Chromebook 14 CB514 koste fra kr. 2.000 til over 4.000 hos den samme forhandler. Forskellen kan fx være mulighed for SIM-kort, processoren, RAM-størrelsen, harddisk-størrelsen eller harddiskhastigheden.  

Andre parametre

De tekniske specifikationer er ikke alt. Husk også at være opmærksom på

 • Vægt
  I følge Pricerunner vejer lang de fleste Chromebooks mellem 1.3-1,6 kg. 
 • Kabinet
  Er det af plastic eller aluminium? Er det solidt?
 • Tastatur og touchpad
  Fungerer tastatur og touchpad godt?
 • Skærm
  Er skærmen god? 

Er det muligt at prøve inden du køber, er det jo en fordel. Ellers må du se på anmeldelser.

Anmeldelser, priser og prisudvikling på Pricerunner

Pricerunner har en ofte del anmeldelser, som du kan checke – se den røde ramme nedenfor.

Prisudvikling

Hold også øje med prisudviklingen (under Statistik – se billedet ovenfor). På billedet til højre kan du se et eksempel på prisudviklingen på ovenstående Chromebook:

I februar var prisen kr. 4.899 det meste af tiden, mens den nede på kr. 3.699 en uge marts. Prisen svinger fra uge til uge, og har den været lav, så bliver den det nok igen 😉

Brug af Chromebook

Skrivebordet

Når der ikke er åbne apps, vises skrivebordet. Der er ikke ikoner, som man ellers er vant til, og dobbeltklik er erstattet af “to-finger-klik”. Se i øvrigt billedet nedenfor.

Læs mere om skrivebordet hos Google.

Apps

Klikker man på Appliste (nederst til venstre), kan man søge efter apps – både på enheden og i Play Butik. Man kan også bruge [Søgeknappen], ser sidder lige under TAB-tasten.

Klikker man på den lille “pil-op”, får man vist alle apps på enheden – se billedet.

Når en app er åben, kan man “to-finger”-klikke på den for at fastgøre den til hylden.

Find udvidelser og apps

Forudsat at din Chromebook understøtter det, kan du installere Chrome-udvidelser fra Chrome Store og Android-apps fra Play Butik.

Office
På den måde kan du bruge Chromebook’en til fx Microsoft Office (der findes en udvidelse med hele Office-pakken), og der findes apps (i Play Butik) til de enkelte Office-programmer (Word, Excel, PowerPoint osv). De har ikke alle funktionerne fra de “rigtige” programmer, men de er absolut brugbare, og de er gratis :-). Og nok så vigtigt: De er indbyrdes kompatible.  Læs mere hos Office (Microsoft).

Offline

Hvis Chromebook’en ikke er online, er der mange apps, der kan bruges offline. Det gælder fx Office og programmerne i Google Drev.

Tastaturet

Tastaturet minder meget om et Windows-tastatur (med [Alt] og [Ctrl]) og funktionstaster. Funktionstasterne har ikke numre, men det påtrykte symbol er ret intuitivt.


Der er dog lige et par knapper, der godt kan bruge et par ord med på vejen:

 • Jobliste (rød ramme): Med [Ctrl]+[Jobliste] tages et skærmbillede (screenshot). Med [Ctrl]+[Shift]+[Jobliste] kan man lave et udsnit af skærmbilledet.
 • Søgeknap (grøn ramme): Med [Alt]-[Søgeknap] får man STORE bogstaver. En egentlig [Caps Lock] findes ikke.
 • Søgeknappen anvendes også, hvis du skal bruge normale F-taster (F1, F2, F3 osv). For at få F5 trykker du på [Søgeknap]+[Jobliste] (fordi [Jobliste] er funktionstast nummer fem i øverste række).

Print

Chromebook’en kan udskrive til wifi-printere, der er på samme netværk, og der er også mulighed for at printe via et USB-kabel. Læs mere om udskrivning hos Google. Genvej: [Ctrl]+P.

Sikkerhed

Chromebook’en er meget sikker, så du behøver ikke antivirus mv. Læs hvad Google skriver om sikkerheden.

Et godt bekendtskab

Chromebook er et meget positivt bekendtskab: For et beskedent beløb får man sikker, lille bærbar med mange gode egenskaber. Men man må naturligvis undvære programmer, der kun findes til Windows- og Mac. 

Bruger du Dropbox eller OneDrive, har du også adgang til dem på din Chromebook, og aktiverer du synkronisering med din Google-konto, har du endda adgang til bogmærker og historik mv.

Læs også artiklen Chromebook: Genveje og smarte funktioner.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar