Da Windows 10 blev lanceret i 2015, kunne man i års tid gratis opgradere ældre Windows-versioner (Windows 7 (med Service Pack 1) og Windows 8.1) til Windows 10.
Muligheden findes stadig, for Microsoft har senere udviklet et værktøj, som man man bruge til at opgradere. I november 2019 kom det i en opdateret udgave, så man får nyeste udgave installeret.
Det er en god ide at opgradere – bl.a. fordi der ikke kommer sikkerhedsopateringer til de gamle versioner, og heldigvis er gratis opdatering stadig en mulighed for de fleste. I januar 2020 stopper Windows 7-opdateringerne.
Minimumskrav til pc’en For at kunne køre Windows 10, skal pc’en opfylde visse minimumskrav mht. processor, RAM, plads på harddisken, grafikkort og skærm. Se de nødvendige specifikationer hos Microsoft. På billedet kan du se et eksempel på en Windows 7, der kan opgraderes uden problemer. |
Hent opgraderingsværktøjet hos Microsoft
Du kan hente opgaderingsværkstøjet hos Microsoft via dette link. Download det og kør programmet. Det er naturligvis altid en god ide at lave et image af din pc, før du opgraderer. En mulig metode er beskrevet i artiklen, der er linket til i boksen nedenfor.
Trinene i opgraderingen
Her trinene i processen, når du bruger værktøjet. Bemærk, at der kan være meget lang tid mellem nogle af trinene, så vær tålmodig.
- Efter lidt ventetid skal du godkende licensvilkårene.
- Derefter skal du vælge mellem at downloade et image, så du kan lave en installations-medie (fx DVD) eller om du vil opgradere din pc. Vælg det sidste.
- Nu downloades værktøjet… og værkstøjet gøres klar.
- Så kommer der en ny godkendelse af licensvilkårene.
- Derefter hentes Windows 10 opdateringer.
- Næste trin er at vælge at installere Windows 10 og at beholde data og programmer.
(Det er også muligt at lave en ny installation, hvor du nulstiller pc’en – boksen nedenfor). - Nu kommer selve installationen. Den tager lang tid, og pc’en genstarter flere gange.
- Nu kommer du langt om længe til tilpasningen af din nye Windows, hvor du skal vælge om du vil bruge talegenkendelse, sende diagnosedata til Microsoft og meget andet. Er du i tvivl, kan du blot sige nej tak, for du kan vælge dem til senere, hvis der er behov for det.
Undervejs kan der komme beskeder om at forskellige drivere ikke længere fungerer, men i langt de fleste tilfælde vil de bliver opdateret automatisk.
Frisk installation Når du opgraderer, kan du bibeholde programmer og data eller du kan lave en ny installation. Du vil få en bedre performance med en frisk installation. Vælger du dette, skal du lave backup af dine data (personlige filer) og du skal geninstallere dine programmer. Du kan imidlertid nulstille din Windows senere, hvis du får behov for det – læs evt. artiklen Geninstallér Windows 10 (genoprettelse). |
Efter installationen
Jeg hjalp en bekendt med opdateringen, og for mig tog processen 6-8 timer, men det var ikke store problem, for det meste af tiden passer maskinen sig selv. Efterfølgende skal du selv fortage tilpasninger – fx hvis du vil have Google Chrome som standardbrowser fremfor Microsoft Edge.
Jeg valgte i øvrigt at geninstallere Windows 10 (se boksen ovenfor), fordi jeg syntes pc’en var for langsom. Det hjalp, men tilgengæld skulle jeg geninstallere bl.a. Google Chrome, Office og Dropbox. På maskinen lå data allerede på D-drevet, så de var ikke påvirket at nulstillingen.
Gå tilbage til tidligere Windows-version
Hvis du af en eller anden grund fortryder opgraderingen, kan du gå tilbage til den tidligere version. Gendannelsesfunktion gemmer sig her: Windows-indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse. Hvis du har lavet en ny installation, kan du ikke gå tilbage til den gamle Windows-version.