Hjem » Fotografering » Hold Lightroom 6 up-to-date

Hold Lightroom 6 up-to-date

Lightroom 6 var den sidste købeversion af Lightroom. Adobe har omlagt programmet til en abonnementsordning til knap kr. 100 pr. måned, det betyder at købeversionen ikke længere vedligeholdes. Det betyder bl.a. at:

  • Der ikke længere tilføjes nye kamera- og objektiv-profiler
  • Funktionen Dehaze findes ikke i Lightroom 6 og savnes derfor
  • Geotagging fungerer ikke længere pga. af licensproblem i forhold til Google Maps

Her skal vi se på, hvad man kan gøre ved det.

Kamera- og objektiv-profiler

Får man et nyt kamera eller et nyt objektiv, findes det formentlig ikke Lightroom 6, men det er råd for – i hvert fald hvis man bruger RAW.

Man kan nemlig gratis downloade Adobe DNG Converter, og konvertere RAW-filerne til Adobes DNG-format, og disse DNG-filer kan åbnes i Lightroom.

DNG-converteren understøtter mange nye kameraer og objektiver.

Et fix

Jeg har Sonys SEL18135-objektiv, som Lightroom 6 ikke kender, og det lykkedes mig faktisk at finde objektiv-profilen i DNG-converteren og kopiere den ind i Lightroom. Læs om hvordan man gør hos Photo Art from Science. Nu kender min udgave af Lightroom 6 det nye Sony-objektiv, som det fremgår af billedet 🙂

Dehaze

Dehaze-funktionen findes ikke i Lightroom 6, men Prolost Dehaze har et sæt presets, der kan give nogenlunde samme effekt. Prisen bestemmer du selv. 

Geotagging

Den er også gal med Map (geotagging) – det virker ikke mere, fordi Adobe ikke længere vil betale for en licens til Google, og det er måske forståeligt nok. Der er flere løsninger.

Brug et andet program

Find et andet program til at geotagge med. 

Et maps-fix

Den første er temmelig langhåret, men det skulle til gengæld få Map til at virke igen. Jeg har ikke forsøgt mig – men læs mere på github.com.

Et plugin

Jeffrey Friedl laver at hav af plugins til Lightroom – blandet andet Jeffrey’s “Geoencoding Support” Plugin for Lightroom. Plugin’et har faktisk flere features end Lightrooms egen geotagging, og det kan prøves gratis. Vil man bruge det, skal man betale, men man bestemmer selv prisen. 

Der er mange muligheder, men indlæringskurven er lidt stejl.

Artikel slut

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar