Tale til tekst med Google Docs

Har du prøvet at bruge mikrofonen, når du skal skrive en sms? Det virker ret overbevisende.

Eksemplet til højre er indtalt direkte, og der er ikke rettet i det. Det er endda inklusive linjeskift, komma og udråbstegn.

Eksemplet er taget fra en Android-telefon, som jo bruger Googles teknologi. Bruger du iPhone, findes en tilsvarende funktion (Siri).

Talegenkendelse med Google Docs på computeren

Google Docs, som er Googles svar på Word, findes i Google Drev, og her er der også mulighed for at få omsat tale til tekst. Sådan fungerer det computeren:

 • Åbn Google Drev (søg på Google Drev i browseren og log ind med en Google-konto).
 • Klik på Ny og vælg Google Docs.
 • På menuen Værktøjer vælger du Indtaling.
 • Nu dukker et mikrofon-ikon op, og når du klikker på det, kan du begynde med at indtale din tekst.

Det fungerer overraskende godt. Mens man indtaler, kan man se, hvordan teksten nogle gange ændres, fordi talegenkendelsen vurderer, hvad der bliver sagt ud fra konteksten.

Der kan selvfølgelig også være situationer, hvor det ikke bliver korrekt, men i så fald kan man rette manuelt eller prøve at indtale en gang til.

Tegnsætning

Officielt understøttes tegnsætning ikke på dansk endnu (foråret 2019), men det fungerer faktisk allerede.

Man kan indsætte følgende: Punktum, komma, udråbstegn, spørgsmålstegn, ny linje og nyt afsnit. Tankestreg understøttes ikke.

Det er en god ide at holde en lille pause, inden man siger fx spørgsmålstegn. Da jeg eksperimenterede med det, fik jeg både “spørgsmålstegn” og “spørgsmål tegn”, men de fleste gange lykkedes det at få “?”  ud af det.

Der er nok ikke håb om, at Victor Borges fonetiske tegnsætning bliver taget i brug :-).

Talegenkendelse med Google Docs på mobil eller tablet

Samme funktion findes også på mobil og tablet. Her kræves det dog, at man installerer Google Docs-app’en fra Google Play eller App Store.

Sådan gør du

Åbn Google Docs > Tryk på det røde plus > Vælg Nyt dokument > og tryk på mikrofon-ikonet.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Tale til tekst med Google Docs”

 1. Dur ikke i Firefox, her kommer der ingen mikrofon til syne, men det gør der i Chrone. Nogen der ved, om tekst til tale here er bedre end SPEECHTEXTER der – også – er i Chrome?

  Svar
  • På iPad: Prøv Indstillinger > Generelt > Tastatur > Slå Diktering til. Windows: Prøv at åbne Enhedshåndtering (brug evt. søg). Her er et punkt, der hedder Lydoutput og -input, og her skal du kunne se mikrofonen. Hvis du ikke kan finde den her, kunne det tyde på, at den er defekt. Stationære pc’er har ikke indbygget mikrofon.

   Svar

Skriv en kommentar