Hjem » Tv og lyd » Hvordan fungerer Google Nest – og hvad er det egentlig?

Hvordan fungerer Google Nest – og hvad er det egentlig?

De tre Nest-enheder i forhold til hinanden.

Google Nest er navnet på den nye generation af Google Home-enhederne. Læs mere om dem i boksen nedenfor.

Google Nest-serien består tre produkter: Google Nest Mini, Google Nest Audio og Google Nest Hub, og de indeholder alle Google Assistent.

Google Nest Mini og Google Nest Audio

Du kan styre Google Nest Mini og Google Nest Audio med din stemme, så du kan fx bede den om at give dig en vejrmelding, spille radio, indstille en timer, give dig trafikoplysninger eller måske fortælle en vittighed… Se eksemplerne nedenfor.

Google Nest kan også styre kompatibelt udstyr som fx Chromecast, lys, varme, låse, alarmsystemer mv. Det kan du også læse lidt mere om længere nede i artiklen.

Google Nest Mini

Google Nest Mini er den mindste og billigste enhed i Nest-serien. Den er knap 10 cm bred og den kan hænges op på væggen.

Ud over at man kan styre den med stemmen, kan man også regulere lyden ved at berøre højre eller venstre side. Derudover kan man sætte på pause/genoptage med et langt tryk på en af siderne.

Der er fire små led-lamper på fronten – læs mere hos Google.

Google Nest Mini koster fra godt kr. 200 og op.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

Google Nest Audio

Google Nest Audio er noget større end Mini-udgaven og den lyder en del bedre. Den er 17,5 cm høj og 12, 4 cm bred. Ud over berøringsfunktionerne (lyd op/ned og pause/genoptag) har den også en knap til at afbryde mikrofonen.

Nest Audio er ret velspillende, og man kan have glæde af stereo-funktionen, hvor man med to enheder kan koble dem op som stereohøjttalere. (Det kan man også med Nest Mini, men det giver måske ikke så meget mening).

Hos Google kan du læse om, hvad den små led-lamper på fronten betyder.

Google Nest Audio koster fra ca. kr. 500. 

Google Nest Hub

Google Nest Hub er en rigtig nyskabelse, da den også indeholder en skærm. Det betyder at du ud over de normale Nest-funktioner også kan få vist Youtube-videoer, se Netflix, Viaplay og Disney+. Du kan også bruge den som fotoramme.

Nest Hub indeholder ikke noget kamera, hvilket nok er meget godt ud fra et privatlivsperspektiv. Den indeholder derimod bevægelsessensorer, som bl.a. betyder, at du kan betjene den ved at lave fagter foran den.

Bevægelsessensoren bruges også til søvnovervågning, som du kan vælge at aktiverer. Søvnovervågningen bliver en betalingstjeneste senerehen.

Selve skærmen er på 7″ og prisen er ca. kr. 600.

Google Home
I Google Home-serien var der to enheder – Google Home og Google Home Mini. De kan stort set det samme, men den store udgave har en bedre lyd og kan bl.a. mutes via en knap.
Google Home kører med samme version af Google Assistent som Google Nest, så de kan stort set det samme som Google Nest.
App’en, der bruges sammen med Google Nest, hedder også Google Home, og det var lidt forvirrende, så derfor giver navneskiftet god mening.
Lyden er lidt bedre i de nye Nest-enheder, men ellers er der ikke den store grund til at opgradere, hvis du allerede har en Home-enhed.

Eksempler på hvad Google Nest kan bruges til

Når Google Home er installeret, kan du aktivere Google Assistent ved at sige Hey Google eller OK Google. Når du gør det, lyser nogle lamper ovenpå enheden op.

Derefter kan du få Google Assistent til at hjælpe dig med en lang række ting – fx:

Vejrudsigt

Sig fx:

 • Hey Google – hvad er vejrudsigten? 
 • Hey Google – hvad er vejrudsigten for fredag?
 • Hey Google – hvad er vejrudsigten for i morgen? 

Spørger man om vejrudsigten for i morgen, får man i stedet dagens vejrudsigt, så det fungerer ikke helt pt.

Timer

Sig fx: 

 • Hey Google – Sæt en timer til 55 minutter
 • Hey Google – slet timer

Man kan sætte flere timere og man kan navngive dem.

Vækkeur

Sig fx:

 • Hey Google – sæt vækkeur til kl. 7.30

Påmindelse

Sig fx:

 • Hey Google – sæt påmindelse til kl. 16.30
 • Hey Google – send mig en påmindelse om at slå græs, når jeg kommer hjem

Påmindelser kan navngives, ses, redigeres og oprettes i Google Home-app’en (Konto > Indstillinger > Tjenester > Påmindelser).

Påmindelser dukker op på din telefon.

Trafik

Sig fx:

 • Hey Google – Hvor lang tid tager det at køre til Holbæk?
 • Hey Google – Hvor lang tid tager det at cykle til Roskilde?
Google Home viser at den “tænker”…

Opslagsværk

Sig fx:

 • Hey Google – hvor højt er Rundetårn?
 • Hey Google – hvad hedder den største pyramide?
 • Hey Google – hvornår blev Rubbersoul udgivet?

Mange andre spørgsmål som fx Hvornår udgav Beatles deres første album?, kan man ikke få svar på. Google Assistent svarer i så fald noget a la Jeg er desværre ikke sikker på, hvordan jeg kan hjælpe dig med det endnu, men jeg er stadig i gang med at lære.

Oversættelse

Sig fx:

 • Hey Google – hvordan siger man paraply på tysk?

Nyheder

Sig fx:

 • Hey Google – hvad er de seneste nyheder?

Google Home vil så afspille den seneste radioavis fra DR. Under indstillinger i app’en kan man vælge, hvilke nyhedskilder, der skal trækkes på.

Radio

Sig fx:

 • Hey Google – afspil TuneIn DR P1

Google Home vil så afspille P1 via TuneIn, som har en masse radiostationer og podcasts. Man kan også afspille podcasts, sætte dem på pause, og springe frem og tilbage. Læs mere hos Google.

Musikafspiller

Sig fx:

 • Hey Google – spil Kodachrome med Paul Simon
 • Hey Google – næste nummer

Har du et betalings-Spotify-abonnement, vil sangen blive afspillet. Har du et gratis abonnement, vil du komme til at høre en Spotify-kanal, der spiller Paul Simon-agtig musik. Betalingsabonnementer på Youtube Musik, Google Play Musik og Deezer understøttes også.

Når der afspille lyd, kan lydstyrken reguleres ved fx at sige Hey Google – skru ned eller at sige Hey Google – lydstyrke 40% osv.

Beroligende lyde

Sig fx:

 • Hey Google – afspil lyden af bølger
 • Hey Google – afspil noget beroligende

Læs om de forskellige baggrundslyde hos Google.

Dvaletimer 

Sig fx:

 • Hey Google – afspil Rolling Stones i 20 minutter
 • Hey Google – indstil dvaletimer i 60 minutter
  (forudsætter at der afspilles lyd)

Læs mere om timere og dvaletimere hos Google.

Lommeregner

Sig fx:

 • Hey Google – hvad er kvadratroden af  67?

Hvor er min telefon?

Sig fx:

 • Hey Google – hvor er min telefon?
  (telefonen sættes til at ringe)

Kalender

Sig fx:

 • Hey Google – hvad er dagens aftaler?
 • Hey Google – opret en aftale i morgen

Når en aftale oprettes, vil assistenten spørge om tidpunkt og titel.

Indkøbsliste

Sig fx:

 • Hey Google – tilføj sukker til indkøbsliste…

Der kan laves flere indkøbslister, og de kan ses, redigeres og slettes i Google Home-app’en (Konto > Indstillinger > Tjenester > Indkøbsliste).

Der er forlydender om at indkøbslisten vil blive understøttet af Google Keep-app, som jo netop bruges til at lave og dele lister.

Styring af eksterne enheder

Det skal også nævnes, at Google Nest kan styre eksterne enheder, og der er virkelig mange produkter i den kategori, der nu betegnes Smart Home.

Google fremstiller selv forskellige enheder (fx et udendørs kamera), men der er mange, mange andre, der også producerer Nest kompatible enheder til fjernstyring af næsten alt. Husk at sikre dig, at enheden er kompatibel med Google Nest. 

Andre funktioner

Spejl enheden

Via Google Home-app’en kan du spejle til enheden fra din Android.

Prøv fx at sætte afspilning af en noget lyd i gang på din Android og åbn derefter Google Home-app’en. Vælg derefter Konto > Spejl enheden.

Chromecast?

Google Home-enheden kan også optræde som en Chromecast Audio-enhed. Sådan da.

Afspiller jeg fra Google Play Musik på min Android-telefon, vil enheden optræde som en Chromecast-enhed, men den vil ikke afspille indholdet – formentlig fordi det er en gratis Google Play Musik, jeg har. 

Afspiller jeg fra Telmore Musik på den samme Android-telefon, kan jeg godt caste – ligesom jeg kan til Chromecast Audio. 

Bluetooth

Google Home kan også bruges som bluetooth-højttaler. Sig blot Hey Google – aktivér bluetooth, og du kan streame lyd til enheden. Smart feature ??

Prøv inden du køber

Du kan afprøve en lang række af ovenstående funktioner på din telefon. Med en Android aktiverer du Google Assistent ved at holde start-knappen nede. På iPhone skal du installere Google Assistant.

Sikkerhed

Google lover, at der ikke sendes noget op i skyen, før enheden aktiveres med Hey Google eller Ok Google. Når enheden er aktiv, lyser lamperne i forskellige farver og mønstre. Du kan se, hvad de enkelte farver og mønstre betyder her.

Google Nest Audio er forsynet med en mute-knap, så du fysisk kan slå mikrofonen fra.

Andre features

Signal om at mikrofon er slukket (Google Home Mini).

Google Home leveres ikke med batteri, så det er besværligt at flytte enheden rundt. Tanken er naturligvis, at du skal have flere enheder: En i køkkenet, en i stuen, en i soveværelset, en i børneværelset osv. 

De enkelte enheder kan kommunikere, så du kan fx kan bruge dem som en slags samtaleanlæg. Fx kan du annoncere Så er der mad! så alle hører det. 

Flere brugere

Man kan oprette flere brugere på systemet, og med stemmegenkendelse ved systemet hvem der taler. Prøv at sige: Hey Google – hvem er jeg?

Når man fx spørger om dagens aftaler, bliver det matchet med den stemme, der taler.

Installation

Installationen sker ved at du sætter enheden i en stikkontakt, og installerer den via Google Home-app’en. Det fungerer nogenlunde problemfrit. Nedenfor ses forskellige skærmbilleder fra installationen.

Installation af Google Home Mini.

Artiklen er fra november 2019 og er opdateret august 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar