Om Windows (og pc’en)

WIndowsMicrosoft Windows 
laves af Microsoft, der også er kendt for fx Word, Excel, Outlook, PowerPoint og Access.

Profil
Microsoft Windows er verdens suverænt mest udbredte styresystem, som findes på op mod 90% af alle personlige computere.

Versioner
Første udgave af Microsoft Windows kom i 1985. De seneste udgaver er Windows Vista ( fra slutningen af 2006) og Windows 7 (fra sommeren 2009). Windows XP, der stammer helt tilbage fra 2001, har længe været det mest udbredte pc-styresystem, men Windows 7 har overtaget pladsen i 2012. I 2012 kom Windows 8 og opdateringe Windows 8.1 kom i 2013 og Windows findes også i udgaver til mobiler og tablets. Disse udgaver fik en meget begrænset succes. I 2015 kom Windows 10, som hurtigt fik fat i markedet – godt hjulpet på vej af, at opgradering fra Windows 7, 8 og 8.1 var gratis.

Systemkrav
Windows er normalt installeret på pc’en, når man køber den. Læs mere nedenfor.

Links
Læs mere om Windows hos Microsoft og på Wikipedia.


Pc’en

Windows pcPc er betegnelsen for en Personlig Computer med styresystemet Windows. Mac-computeren er også personlig, men den kaldes normalt ikke en pc. En pc uden styresystem er som en bil uden benzin – den kan ikke bruges til noget.

Profil
Pc’en har som nævnt styresystemet Windows – typisk Windows 7Windows 8.1 eller Windows 10 – og pc’er findes både som bærbare og som stationære. Den bærbare har indbygget skærm og tastatur, og den er normalt knap så kraftfuld som en stationær pc. De helt små bærbare pc’er er de svageste, men de kan godt køre større programmer – det kræver bare lidt tålmodighed, da de ikke har så mange kræfter. I princippet kan man bruge de samme programmer på alle pc’er. Man kan godt bruge en gammel version af fx Word på en ny Windows 7-pc – eller en ny version Word på en ældre Windows XP-pc.

Versioner
Pc’erne kommer hele tiden i nye versioner, og priserne er nogenlunde konstante – men til gengæld bliver maskinerne kraftigere og kraftigere. Nye pc’er leveres med Windows indbygget, og normalt opgraderer man ikke styresystemet på en pc (selvom det bestemt er muligt).

Systemkrav
Pc’er kører som nævnt Windows, men med lidt teknisk snilde kan man godt lægge andre styresystemer på – fx Linux.

Links
Læs mere om pc’en på Wikipedia.Artikel slut

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar