Vil man lave sin egen hjemmeside (eller have nogen til at lave den for sig), så er WordPress – verdens mest udbredte hjemmesidesystem – det oplagte valg.
Gratis
WordPress er gratis. Man kan gratis oprette en installation på sit webhotel, og mange webhoteller tilbyder endda en 1-click installation, så WordPress installeres på ca. et minut.
Man kan også få en helt gratis hjemmeside på WordPress.com (fx minside.wordpress.com).
Kæmpe brugerbase
WordPress har millioner af brugere, som uden beregning hjælper hinanden, når tingene driller, men langt det meste foregår på engelsk.
Mange programmeringskyndige WordPress-brugere udvikler forskellige udvidelser, som gør systemet endnu bedre, og disse er oftest gratis. Læs mere om udvidelser nedenfor.
Endelig findes der en masse guides i at bruge WordPress – fx videoer på Youtube.
One size fits all
WordPress kan bruges til en at lave en hjemmeside for et lille værksted, men WordPress bruges også af store firmaer som fx Microsoft og Renault.
Responsivt
WordPress kan indstilles til at være responsivt – dvs. at det kan tilpasse visningen til den skærm, hjemmesiden vises på.
Se illustrationen, der som eksempel viser en hjemmeside på computer, mobil og tablet.
Nemt at gå til – sådan da
Man kan bruge WordPress uden at kende noget til de underliggende HTML-koder, men er man ikke it-kyndig, skal man formentlig have hjælp til at have sat hjemmesiden op med det rigtige layout, de rigtige menuer og links.
Til gengæld vil de fleste nemt kunne lære at vedligeholde hjemmesiden – fx med at rette indhold, tilføje nye artikler osv.
WordPress-udvidelser
WordPress understøtter udvidelser, og der findes to slags: Plugins og temaer.
Plugins
Formålet med plugins er at tilføje nye eller bedre funktionaliteter til WordPress. Her er nogle få eksempler:
- Jetpack
– giver bl.a. mulighed for statistik, kontaktformular, delings-knapper og meget andet. Jetpack er gratis, men nogle funktioner kan tilkøbes. Jetpack laves i øvrigt af WordPress. - Broken Link Checker
– gør opmærksom på, når hjemmesiden indeholder død links
- Anti-spam
– modvirker kommentarspam - Simple Lightbox
– viser billeder i et popup-vindue - Updraft Plus
– backup - Wordfence Security
– øger sikkerhed mod bl.a. hacking - WP Smush
– komprimerer billeder, så siden loades hurtigere - Yoast SEO
– hjælper med at gøre hjemmeside mere synlig på nettet
Hvis der er en funktion i WordPress, man savner, kan man ofte finde et plugin, der tilføjer den ønskede funktionalitet. Pt. findes der næsten 60.000 forskellige plugins, og plugins kan installeres med ganske få klik. Ikke alle plugins er lige gode, så husk at se på hvor troværdigt det er – bl.a. om det opdateres jævnligt.
Temaer
Et tema styrer, hvordan indholdet på hjemmesiden vises. Nedenfor vises et eksempel på hvilke layoutmulighed et tema kan give.
Temaet styrer også farver, skrifttyper og meget andet.
Nogle temaer er meget fleksible og giver et hav af tilpasningsmuligheder, mens andre er mere simple. Der er mere end 2.000 gratis temaer og mange hundrede kommercielle, som typisk koster kr. 3-600 at anvende.
Nogle af de større temaer har så at sige plugins indbygget. Det kan fx en lightbox.
Det er en god ide at vælge et populært tema, for det bruges af mange, og derfor er det nemmere at finde løsninger på eventuelle problemer.
Det kan også være en god ide at vælge et kommercielt tema, da det giver større sikkerhed for at temaet bliver vedligeholdt og supporteret.
Normalt er det i øvrigt relativt nemt at skifte tema.
WordPress laver også selv temaer, og de er meget populære – de hedder alle sammen noget med Twenty (fx Twenty Nineteen).
Artiklen er fra oktober 2016 og er efterfølgende opdateret.