Hvad er aktivitetsmålere, pulsure, GPS-ure og smartwatches?

Fitness tracker fra Garmin – Vivofit 4.

Der findes et kæmpe udvalg af aktivitetsarmbånd, fitnesstrackere, aktivitetsmålere, pulsure, GPS-ure, sportsure – eller hvad de nu kaldes. Det understøtter alle, at man er fysisk aktiv, men de er meget forskellige – også prismæssigt. 

Lad os se på, hvad der kan indgå i specifikationerne for et armbånd.

En skridttæller

Et aktivitetsarmbånd indeholder et lille accelerometer, som registrerer bevægelserne. Armbåndet er så programmeret til at finde ud af, hvilke bevægelser, der er skridt – og tælle dem.

Skærm

Langt de fleste armbånd har en lille skærm og en knap, man trykker på for at skifte visning, men nogle kan også have en trykfølsom skærm.

Nogle skærme slukker for at spare strøm, og de tændes ofte automatisk, når man drejer håndledet. Andre er tændt konstant uden af bruge strøm, da de er forsynet med en passiv skærm, som ikke udsender lys, men som til gengæld kan ses selv i det skarpeste solskin. Denne type har ofte indbygget baggrundslys, så de også kan aflæses i mørke. 

Det kan være en god ide at vælge en skærm af glas, som ikke så nemt får ridser. 

Størrelse

Aktivitetsarmbånd fra Fitbit i forskellige størrelser – og prisklasser.

Mange armbånd er relativt små, men de mere avancerede fylder ganske meget på håndleddet – dels fordi de indeholder mere elektronik og et kraftigere batteri – dels fordi de har en større skærm.

App og hjemmeside

Armbåndene bruges typisk sammen med en app og en hjemmeside, hvor data – via bluetooth – opsamles. Ofte kan man oplyse vægt, højde, køn, alder og skridtlængde, og på den baggrund kan kalorieforbruget og antal kilometer estimeres.

Søvn

Diagram over søvn med let søvn, dyb søvn og en vågen periode.

Mange af armbåndene kan også bruges til at måle kvaliteten af ens søvn – her kan registreres let søvn, dyb søvn og vågne perioder. Nogle kan endda også identificere REM-søvn (drømmesøvn).

Ur

Armbåndene indholder normalt også et ur, så de kan erstatte armbåndsuret. Ofte er der også indbygget et stopur.

GPS

De lidt dyrere armbånd indeholder også en GPS-enhed. Den bruges bl.a. til at måle afstand – og dermed også hastighed. GPS’en kan også bruges til at måle højdemeter. Visse armbånd har også en slags barometer indbygget, som også kan bruges til at estimere højdeforskelle.

En stor fordel ved armbånd med GPS er, at de kan bruges til sportgrene, hvor skridt ikke kan registreres – fx kajak og cykling.

GPS’en bruger en del strøm, men man kan heldigvis selv bestemme, om den skal være tændt.

Pulsmåler

Pulsmåleren på bagsiden af armbåndet.

Hvis armbåndet kan måle puls, sker det enten via pulsrem, som spændes om brystkassen og som kommunikerer med armbåndet via bluetooth, eller via en lille sensor på armbåndets underside, som kan registre at blodkarene udvider og trækker sig sammen. 

Når armbåndet kender pulsen, kan det indstilles til at pace (sætte tempoet op) eller at advare om, at man presser sig selv for hårdt.

Vandtæt

Armbåndene er normal vandtætte, så de kan tåle et brusebad. Mange kan også tåle en tur i svømmebassinet.

Batteri

Armbåndene er naturligvis forsynet med et batteri. De fleste modeller er forsynet med genopladelige batterier, men nogle bruger også knapcellebatterier. 

Vær opmærksom på batteritiden – den varierer en del fra model til model. 

Populære aktivitetsarmbånd

De populæreste mærker i følge Pricerunner Fitbit, Garmin, Polar, Suunto og TomTom.

Her er nogle søgninger, der kan hjælpe dig til at finde det rigtige armbånd:

Pris

Pulsmåler

GPS

*) Nogle modeller understøtter pulsrem, men den skal købes separat

Apple Watch

Se kategorien aktivitetsmålere på Pricerunner.

Aktivitetsarmbånd eller smartwatch?

Indeholder fitnessarmbåndet avancerede funktioner som fx musikafspiller (via bluetooth headset), find min telefon, find mit ur, vejrudsigt, notifikationer om aftaler, mails, sms’er eller måske endda telefoni mv. er vi ovre i kategorien smartwatch. 

Der er dog ikke nogen entydig definition af, hvad der er hvad, så kategorierne lapper over hinanden.

Blandt de populæreste smartwatches på Pricerunner er:

Se kategorien smartwatch på Pricerunner.Artikel slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *