...
Hjem » Computer » Geninstallation af Lightroom

Geninstallation af Lightroom

lightroomlogoJeg har flyttet Lightroom til en ny pc, og det har givet mig nogle nyttige erfaringer, så hvorfor ikke dele dem her? Meget af nedenstående er også relevant, hvis du har Lightroom og har lavet en clean install af Windows 10…

Backup af Lightroom

Først skal der laves backup af fotos, catalog, plugins, presets. Husk også at sikre dig, at du har licensoplysningerne. Lav evt. en registrering af licensnummeret hos Adobe, hvis du ikke allerede har det. Det nemmeste er at lave en komplet backup af din gamle harddisk. Brug fx Aomei Backupper, der kan lave et image af din gamle disk, som du kan åbne som et virtuelt drev på din nye pc – så har du det hele ved hånden.

Hvis du kun vil lave en backup af Lightroom-filerne, så se nedenfor vedr. hvor de ligger.

Installation af Lightroom

Download en Lightroom testversion, og installér den. Når programmet startes, indtaster du dit licensnummer. Hvis du har opgraderet en tidligere licens, skal du først indtaste dit nuværende licensnummer og derefter (i næste trin) nummeret på din oprindelige licens.

Får du problemer med licensnummeret, og kan du ikke finde løsningen på nettet, kan det være svært at få fat i et “levende menneske”, der kan hjælpe. Jeg fandt hjælp på Adobes facebook-side, hvor man kan stille spørgsmål (på engelsk) via besked-funktionen.

Nå du tager Lightroom i brug igen, vil du formentlig gerne havde det præcis, som det var i din gamle installation. Det skal vi – med Lightroom 6 som eksempel – se på :

  • Billederne
  • Catalog
  • Presets
  • Plugins

Billederne

Billeder fra din gamle harddisk kopieres over på den nye harddisk – gerne samme sted (fx C:\user\navn\billeder). Du kan også placere dem et andet sted, og har du dine fotos flere steder, kunne e du måske overveje at samle dem ét sted (i én mappe med undermapper). 

Catalog

I Catalog holdes der styr på dine billeder. Catalog rummer både de ændringer, du har lavet og de previews (thumbnails eller miniaturer), som Lightroom har dannet.

Lightroom er indrettet til at understøtte flere forskellige Catalogs, og der er ikke noget i vejen for at billederne ligger på forskellige diske, (som ikke engang behøver at være online).

Lightrooms Catalog ligger typisk i billedmappen, men åbner du Lightroom på din gamle computer, kan du se placeringen under Catalog Settings (der i Windows ligger under Edit). Denne mappe indeholder normalt Catalog-filen og backups af denne, Lightroom Settings og Previews.

I den nye Lightroom-installation åbnes catalog simpelthen under File > Open Catalog (Windows). Ligger billederne samme sted som før, er det hele dermed på plads. Ligger billederne på en anden placering, vil Lightroom bede om at man peger på den nye mappe.

Presets

Har du presets, du gerne vil have med over, kan du finde her:

  • Windows 10: C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\[preset folder]\[preset filename.lrtemplate]
  • Mac: /Users/[user name]/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/[preset filename.lrtemplate]

Plugins

Plugins befinder sig typisk i Lightroom-program-mappen og ligger i filer eller mapper, der hedder .lrplugin – fx Behance.lrplugin. Når plugin’et er kopieret ind på harddisken, installeres det via Fil > Plug-in Manager.

Se mere om filplaceringer hos Adobe (gælder Lightroom 6 eller CC / Windows og OS X).

Tips om Lightroom og SSD-disk

Jeg har en SSD-disk på 120 GB (drev C:), og en harddisk på 1 TB (drev D:). På SSD’en har jeg styresystem, programmer mv og på den store harddisk har jeg “data”: bruger-data, billeder, musik osv. 

Da jeg ikke har data på SSD’en, er der faktisk rimeligt med plads til rådighed, og da SSD’en er langt hurtigere end en normal harddisk, har jeg valgt at bibeholde Lightrooms katalog-filer på SSD-drevet. På den måde hentes data herfra lynhurtigt (hvilket er en stor fordel med fx previews).

Imidlertid betyder det, at også Lightrooms backup-filer også ligge på SSD. De fylder en hel del og der er ingen grund til, at de skal ligge og optage kostbar plads på SSD-disken.

Her bruger jeg så symbolske links til at flytte backup-filerne over på data-disken – læs om symbolske link i denne artikel. Jeg lægger dem endda i Onedrive, så der automatisk tages backup af dem.

Ved hjælp Dropboxifier flyttes backup-filerne fra SSD-disken til Onedrive-mappen, der ligger en anden harddisk.
Ved hjælp Dropboxifier flyttes backup-filerne fra SSD-disken til Onedrive-mappen, der ligger en anden harddisk.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.