• Annonce

Hvad er et spejlfrit (mirrorless) kamera?

mirrorless sonyEt spejlfrit kamera er så at sige et spejlreflekskamera uden spejl.

Et spejlreflekskamera er – ud over spejlet – kendetegnet ved, at det har udskiftelige optikker og en relativt stor sensor (læs artiklen om spejlreflekskameraet).

Hvis man har et kamera, som har spejlreflekskameraets kendetegn – bortset fra spejlet – kalder man det et spejlfrit kamera (eller mirrorless camera).

Det er jo tåbeligt at definere et kamera ved noget, det ikke har, og mon ikke der snart dukker en bedre betegnelse op? – og i princippet er alle kompaktkameraer og mobilkameraer jo spejlfrie.

Engelske Wikipedia kalder den slags kamera for Mirrorless Interchangeable-Lens camera (MILS), men oplyser også, at der er forslag til andre navne i spil: Compact System Camera (CSC), Mirrorless System Camera (MSC), Digital Single Lens Mirrorless (DSLM), digital interchangeable-lens system camera, og electronic viewfinder with interchangeable lens (EVIL). På engelsk kaldes et spejlreflekskamera i øvrigt for Digital Single Lens Refleks (DSLR).

Et stort kompaktkamera med udskiftelig optik

Et spejlfrit kamera er altså i princippet et stort kompaktkamera med en relativt stor, lysstærk sensor og udskiftelig optik.

Alle modeller har et LCD-display bag på, og de lidt bedre har også en elektronisk søger (hvor DSLR jo har en optisk søger).

Det er en kæmpe fordel at have mulighed  for at bruge en optisk eller elektronisk søger, når man skal anvende kameraet, hvor der er meget lys, hvor reflekserne gør det meget svært at se noget på LCD-displayet.

De elektroniske søgere nærmer sig kvaliteten af de optiske søgere, men ingen skærm kan gengive bedre end et spejl.

Nikon 1 V2

Dette kamera er pt. Nikons flagskib, når det drejer sig som spejlfri systemkameraer.

Nikon 1 v2 frontNikon 1 v2 rear

Nikon 1 V2 koster kr. 11-12.000. Det har udskiftelig optik (men ikke en type, der passer på Nikons DSLR).

Det har en 14 megapixel sensor på 9 x 13 mm (normalt DSLR har 16 x 24 mm), og en elektronisk søger på 1,44 megapixel. Vægten er 338 g med optik – ca. det halve af et DSLR.

En sammenligning af størrelser

Her ses fire forskellige kameraer – to mirrorless, et standard DSLR og et full frame DSLR:

Sammenligning fra camerasize.com.

Sammenligning fra camerasize.com.

Nikon 1 V2 har den mindste sensor af de fire, Sony NEX-F3 og Canon 600D samme størrelse sensor, mens Canon 5D har full frame sensor.

Se sammenligningen på Camerasize.com her. På denne side har du også mulighed for at sammenligne med andre kameraer.

Optikker

So hovedregel kan man ikke bruge DSLR-optikker på mirrorless-kameraer. Der findes undtagelser, og der findes forskellige adaptere, men man skal nok regne med, at der skal anskaffes nye optikker, hvis man skifter til et systemkamera uden spejl.

Fremtiden

I fremtiden vil de spejlfrie systemkameraer blive endnu bedre, og de vil være mindre, lettere, mere robuste og billigere at fremstille, fordi der ikke er noget spejl. 

Man må derfor forvente, at de løbende vil tage markedsandele fra spejlreflekskameraerne.Artikel slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Relevante artikler og annoncer